Al bijna 70 jaar vertrouwd gastheer van Blokzijl!

Mattenschippers eren de heer Geert van Ens

Bijna 89 jaar en nog altijd actief als gastheer en waard van café/restaurant Van Ens (voorheen Hotel Weide). De heer Geert van Ens is 15 juli geëerd door het comité van de Mattenschippersrace.

In 2017 wordt de 20ste Mattenschippersrace gehouden. In de aanloop naar dit jubileum heeft het wedstrijdcomité een aantal activiteiten gepland. Dat begon vrijdag met een bezoek aan de heer Geert van Ens van het café-restaurant aan de haven van Blokzijl. Het comité bood de heer Van Ens een foto aan, waarop hij is te zien achter zijn vertrouwde toog. Dit als dank voor zijn gastheerschap gedurende vele Mattenschippersraces én ter herinnering aan het feit dat hij de allereerste vlootvoogd was. De prachtige foto werd gemaakt door Jeannette Klarenbeek van Hartelief Fotografie.

Tijdens het bezoek ontstond aan de stamtafel een geanimeerd gesprek, waarbij de heer Van Ens herinneringen ophaalde. Hij vertelde dat hij inmiddels zo’n 68 jaar geleden op deze plek aan het werk is gegaan. Een plek met een nautisch verleden, omdat hier op de plaats van het Verlaat immers vroeger de sluis van Blokzijl heeft gelegen.

In 1948 was de heer Van Ens als hofmeester bij de marine aanwezig bij de inhuldiging van Koningin Juliana. (Bekijk de foto´s onder het bericht)  Zijn taak was onder andere het uitserveren van de gerechten aan de koninklijke gasten. De menukaart van het koninklijke diner in het Paleis op de Dam heeft hij nog steeds, net als de herinneringsmedaille die alle aanwezigen ontvingen. Hij kan het zich nog als de dag van gisteren herinneren.

Tijdens het gesprek kwam ook een oud gastenboek op tafel. Daarin werden alle namen van hotelgasten opgeschreven, inclusief hun beroep. Opvallend veel manufacturiers en handelsreizigers verbleven toen in het hotel. Maar toch ook een enkele toerist uit New York en zelfs Koning Boudewijn van België als jongeman. Van tijd tot tijd moest de burgemeester van Blokzijl het gastenboek goedkeuren met een stempel en zijn handtekening.

Dat hij als bijna 89-jarige nog dagelijks aan het werk is in zijn etablissement, samen met zoon Joost, vindt de heer Van Ens bijna vanzelfsprekend. “Blijven werken en in beweging blijven”, daar gaat het om.

deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *