Winnaar Mattenschippersrace 2013 - De Verwisseling

Bas Krom wint na spectaculaire inhaalrace de race van 2013

winnaar Mattenschippersrace 2013

Nog nooit eerder vertoond: het als allerlaatste gestarte schip “Verwisseling” van Bart Krom heeft de 16de Mattenschippersrace gewonnen. Na een indrukwekkende inhaalrace stoof de winnaar met een jonge, sterk gemotiveerde bemanning door het finishlint over het Noorderdiep bij Blokzijl.

Een record aantal deelnemers had zich ’s ochtends vroeg in Blokzijl aan de start gemeld: zeven schepen in de zware en veertien in de lichte klasse. Even over half acht klonk het startschot van kanonnier Hendrik Nijdam voor de zware klasse. Via de Sas verlieten ze de havenkolk van Blokzijl om koers te zetten richting Vollenhove.

Zeven kwartier later was de lichte klasse aan de beurt. Al kort na het vertrek zaten diverse schepen elkaar behoorlijk in de weg. Met de wind in de rug ontnamen ze elkaar bij toerbeurt de wind uit de zeilen. De als laatste gestarte Verwisseling wist als een van de weinige van deze situatie te profiteren en slaagde er al snel in behoorlijk wat andere schepen te passeren.

De zware klasse was op dat moment al ver weg: toen de lichte klasse vertrok was koploper Willem Jacob – het zwaarste schip uit het deelnemersveld – al bijna halverwege.
Lange tijd zag het ernaar uit dat een van de zwaardere schepen zou gaan winnen. Op de Belter Wijde was het stuivertje wisselen tussen de Willem Jacob en de Karin, die met een aantal geslaagde tactische manoeuvres even de leiding overnam, maar die net voor Blauwe Hand toch weer moest afstaan.

Uniek finishlint

Intussen kwam de Verwisseling wel steeds dichterbij. Tot op het Giethoornse Meer lag de Karin nog aan de leiding, maar dat duurde maar kort. Terwijl de Karin bomend hoogte probeerde te krijgen om de zeilen te kunnen hijsen, kwam als vanuit het niets de Dankbaarheid van Johannes Hobma het meer op met de Verwisseling op de hielen. Hoewel ze beiden vrijwel tegelijkertijd het zeil hadden staan, was het pleit op dat moment beslecht. De rest van het traject over het Giethoornse Meer, de Valse Trog en het Noorderdiep was helemaal bezeild. Omdat de Verwisseling veel meer zeil voerde en daardoor sneller was, moest de Dankbaarheid berusten in een eervolle tweede plaats. Onder groot gejuich van bemanning en toeschouwers doorbrak de Verwisseling het finishlint – uniek in de watersportwereld – dat ter hoogte van camping Tussen de Diepen was gespannen.

Een bijzondere prestatie van het team onder aanvoering van schipper Bas Krom, die recent vader is geworden van een veel te vroeg geboren baby en die om weer snel bij vrouw en kind te kunnen zijn, de prijsuitreiking overliet aan een van zijn bemanningsleden. Vlootvoogd Frans Bouwmeester overhandigde hem met een vrolijke toespraak de wisselprijs, een stevige korte vaarboom waarop de namen van alle winnaars en alle vlootvoogden zijn vereeuwigd.

Winnaar van de zware klasse was de Dageraad met schipper Aart te Velde.

deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *