Foto © Bart Derksen

De Verwisseling wint slopende jubileumrace mattenschippers 2017

winnaar Mattenschippersrace 2017

© Bart Derksen – De Verwisseling in hevige strijd

Schipper Bas Krom heeft met zijn skûtsje Verwisseling de Mattenschippersrace gewonnen. Na een slopend zware dag won schipper Bas Krom met zijn skûtsje Verwisseling zaterdag voor de vierde keer de Mattenschippersrace. De zeilwedstrijd door de kop van Overijssel werd voor de 20ste keer gehouden. Omdat er erg weinig wind was, moesten grote delen van het traject bomend of jagend worden afgelegd. Even voor half zeven passeerde de Verwisseling de finish bij de camping in Blokzijl: nooit eerder werd het finishlint zó laat door midden gevaren.

Deze 19de Mattenschippersrace was zwaar voor veel deelnemers. Dat lag niet aan het weer, want dat was veel beter dan tevoren was verwacht. Regelmatig brak de zon door bij een windkracht die varieerde tussen 2 en 4. Wat de wedstrijd zwaar maakte, was dat de wind in de loop van de dag van zuid naar noord ruimde, waardoor op de weg terug van Zwartsluis terug naar Blokzijl grote delen niet bezeild waren en er geboomd en/of gejaagd moest worden. Vooral voor een aantal schepen uit de zware klasse bleek dat te veel gevraagd. Uiteindelijk moesten zeven van de tweeëntwintig deelnemers voortijdig de strijd staken.

’s Morgens om acht uur waren de negen schepen van de zware klasse al uit Blokzijl vertrokken, weggeschoten door het kanon van Hendrik Nijdam. Zeven kwartier later gevolgd door de elf schepen uit de lichte klasse. Tussendoor begonnen ook negen punters aan hun eigen Mattenschippersrace, die over twee manches gaat en deels via een ander traject voert, onder andere via de Arembergergracht. De start vond plaats bij de Sas onder toeziend oog van vlootvoogd Lucie de Lange, aan wie de startende schepen een saluut brachten.

De grote schepen zetten eerst koers naar Vollenhove om zo via Kadoelen en Genemuiden op te varen naar Zwartsluis. Daar moest een mat worden opgepikt om vervolgens weer richting Blokzijl te vertrekken via Beukerssluis, Blauwe Hand en Jonen. Tot de Blauwe Hand was er nog een spannende strijd om de koppositie tussen twee schepen uit de zware klasse: de Karin uit Amsterdam en de Willem Jacob uit Groningen. Uiteindelijk moesten zij het toch afleggen tegen een aantal lichtere schepen, die bij weinig wind in het voordeel zijn.

Omdat in de loop van de middag duidelijk werd dat niet alle schepen op tijd in Blokzijl terug zouden zijn, had het wedstrijdcomité besloten dat de wedstrijd om 18.30 uur zou worden afgeblazen. Elk schip moest op dat moment zijn positie en de namen van het voor- en achterliggende schip noteren. Zo kon de organisatie toch een klassement bepalen. Slechts twee schepen lukte het om vóór 18.30 uur reglementair te finishen: winnaar de Verwisseling en op de tweede plaats de Eenvoud met schipper Remy de Boer.

Voordat in Café -restaurant Van Ens de prijzen werden uitgereikt, was er een muzikale verrassing: vlootvoogd Lucie de Lange had op twee bekende melodieën (‘Blijf bij mij’ van Paul de Leeuw en ‘Dat kleine café aan de haven’ van Vader Abraham) eigen teksten over Blokzijl en de mattenschippersrace gemaakt en die vielen enorm in de smaak bij de toegestroomde deelnemers (te zien en te horen op Facebook).

 

Lucy de Lange eert de Mattenschippers met 2 nummers live gezongen

Een geweldige bijdrage van Lucy de Lange met 2 bewerkte nummers over de Mattenschippersrace viel bijzonder in de smaakt bij de Mattenschippers

Geplaatst door Mattenschippersrace op Zaterdag 29 april 2017

 

Na dit muzikale feestje reikte Lucie de Lange de wisseltrofee (een stevige vaarboom van ruim 2 meter) uit aan Bas Krom. Hoofdsponsor Lens Nekeman van Interfloor uit Zwartsluis hing alle bemanningsleden een medaille om en meldde dat wat hem betreft de Mattenschippersrace nog tien of twintig jaar op zijn steun kon rekenen. Daarmee haakte hij in op de mededeling van het wedstrijdcomité dat zij in elk geval doorgaan tot de 25ste race, maar dat ze nu wel opvolgers gaan zoeken omdat het de nodige tijd kost om die goed in te werken. Belangstellenden kunnen zich melden op info@mattenschippersrace.nl

deel dit bericht

Zoeken

Zoeken

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van alle nieuwtjes omtrent de mattenschippersrace? Schrijf je dan nu in en ontvang de nieuwsbrief in je mailbox.

Neem contact op

Heb je vragen of opmerkingen. Stuur dan een bericht naar ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *