Eenvoud wint stoere Mattenschippersrace 2019

winnaar Mattenschippersrace 2019

De latere winnaar De Eenvoud (midden) in een nek-aan-nekrace op de Beulaker Wijde met de Dankbaarheid en de zeilpraam Aladin.

Schipper Remy de Boer heeft zaterdag met zijn IFKS-skûtsje De Eenvoud de 22ste Mattenschippersrace gewonnen. Het was een pittige wedstrijd, waarbij een vrouwelijke deelnemer armletsel opliep en de bemanning na het omslaan van een punter bijna drie kwartier in het koude water van het Zwarte Meer terechtkwam. De niet voorspelde heftige windvlagen (tot kracht 7 aan toe) met soms een flinke hagelbui deden een zwaar beroep op het vakmanschap van de schippers.

Vanaf de start om 8 uur ’s morgens van de zware klasse stond er een stevige bries van ca. windkracht 4. Dat betekende dat de schepen in no time op het Giethoornse Meer waren en vanaf die plek bijna tegen de zuid-zuidwestelijke wind in richting Jonen en Walengracht moesten varen. De Dageraad uit Hasselt slaagde daar het beste in en nam een grote voorsprong op de rest van het veld. Bij het aan land springen om te gaan jagen kwam een vrouwelijk bemanningslid van de Willem Jacob ongelukkig terecht en raakte haar elleboog ontzet. Bij de Blauwe Hand is ze opgepikt door een ambulance, maar gelukkig kon ze twee uur later in Zwartsluis weer opstappen.

Intussen was vanuit Blokzijl ook de lichte klasse gestart, die een achterstand van bijna twee uur moesten goedmaken. De inhaalrace leverde spectaculaire beelden op, waarvan een deel op YouTube is te zien. Midden op de Beulaker Wijde slaagde de uiteindelijke winnaar erin om na een nek-aan-nekrace de koppositie van de lichte klasse over te nemen. Om daarna één voor één de schepen van de zware klasse te passeren, op zoek naar koploper de Dageraad. Het werd een bloedstollende wedstrijd, waarbij schipper Aart te Velde van de Dageraad zich pas voorbij de brug van Vollenhove gewonnen moest geven. Even later daverde Remy de Boer met een juichende bemanning door het finishlint bij de Sas in Blokzijl.

Tijdens de prijsuitreiking bij Café Van Ens stond het wedstrijdcomité stil bij de heftige momenten die deze Mattenschippersrace had gekend. Maar gelukkig viel al met al de schade mee en kon iedereen terugkijken op een van de mooiste races uit de geschiedenis.

deel dit bericht

Zoeken

Zoek

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van alle nieuwtjes omtrent de mattenschippersrace? Schrijf je dan nu in en ontvang de nieuwsbrief in je mailbox.

Neem contact op

Heb je vragen of opmerkingen. Stuur dan een bericht naar ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *