Enige vrouwelijke schipper wint 14e Mattenschippersrace 2010

winnaar Mattenschippersrace 2010

Maaike Bink heeft met het skûtsje Eenvoud uit Harlingen de 14de Mattenschippersrace gewonnen. De enige vrouwelijke schipper in het veld versloeg na een bloedstollende race pas in het allerlaatste deel van het traject routinier Johannes Hobma uit Nijesijl met zijn schip Dankbaarheid. De wedstrijd werd onder prachtige weersomstandigheden gevaren.
Voor het eerst in de inmiddels roemrijke geschiedenis moest het record aantal deelnemers een alternatieve route afleggen, omdat de brug bij Blauwe Hand gestremd was. Het traditionele rondje door de kop van Overijssel was daardoor niet mogelijk. Het alternatief beviel echter opperbest. De deelnemers moesten nu vanuit Blokzijl via het Giethoornse Meer en de Beulaker Wijde naar café restaurant Beulacke (nabij Blauwe Hand) om daar de mat op te halen. Vanaf dat punt voeren de schepen een klein stukje richting Giethoorn om vervolgens via de Beulaker weer in Blokzijl terecht te komen. Daar moest de sluis worden gepasseerd en werd koers gezet naar Vollenhove. Het keerpunt lag bij De Voorst. Tot dit keerpunt lag Hugo van Aalderen met de Karin aan de leiding, gevolgd door de Dankbaarheid. Kort voor de brug van Vollenhove passeerde de uiteindelijke winnaar echter de Karin en vervolgens op het Vollenhoofse Meer ook nog de Dankbaarheid. Op de finishlijn bij Blokzijl was het verschil tussen de nummers 1 en 2 slechts 3 minuten (na 6,5 uur zeilen, bomen en jagen).
Vlootvoogd Geert de Leeuw uit Blokzijl overhandigde winnares Maaike Bink tijdens de prijsuitreiking de wisselprijs, een stevige vaarboom met de namen van alle winnaars en vlootvoogden tot nu toe. De functie van vlootvoogd is van ceremoniële aard; het wedstrijdcomité wil hiermee mensen eren die een belangrijke rol spelen binnen de gemeenschap van Blokzijl. De vlootvoogd mocht ook alle opvarenden van het winnende schip een medaille omhangen. Behalve het recordaantal van twintig grote schepen uit de kop van Overijssel maar onder andere óók uit Friesland, Elburg en Amsterdam, deden aan de 14de Mattenschippersrace ook nog eens negen zeilpunters en acht andere kleinere schepen in de vrije klasse mee. Dankzij het enthousiasme van de deelnemers, de gezellige feestavonden voor en na de wedstrijd bij café restaurant Van Ens én de vlekkeloze organisatie groeide deze race uit tot één van de hoogtepunten uit de geschiedenis.
Volgend jaar wordt de Mattenschippersrace gehouden op zaterdag 30 april 2011.

deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *