In Memoriam Rokus Schipper nov 2022

In memoriam Rokus Schipper

Rotterdam, 16 april 1947: Rokus Schipper wordt geboren. Hij is de oudste van een gezin van uiteindelijk vier broers: Rokus, Karel, Bernard en Koos. Het gezin woont nog geruime tijd in bij oma, want er is woningnood in die naoorlogse jaren.

Het gezin heeft het niet breed. Maar de broertjes Schipper hebben een fijne jeugd. Naarmate ze ouder worden, blijkt dat ze een gemeenschappelijke interesse hebben in brommers, wagens, motoren. Ze knutselen en sleutelen en creëren een compleet wagenpark rond hun ouderlijk huis. Met enige regelmaat komtde wijkagent aan de deur om de broers te vermanen wat auto’s weg te doen.

Waar zijn andere twee  broers uitvliegen – Karel is al uit huis – blijft Rokus bijn zijn moeder wonen na de scheiding van zijn vader. Hij voelt zich heel verantwoordelijk voor de vrouw met wie hij een hechte band heeft. Na de Mulo doet hij nog diverse opleidingen, waaronder de bakkersvakschool in Wageningen. Hij wordt banketbakker, werkt bij Stork en helpt alles en iedereen als er iets gemaakt of gerepareerd moet worden.

Op zijn 26ste koopt Rokus de ‘Hoop & Vrees’.  In 1999 komt hij met dit schip naar Blokzijl om mee te doen aan de Mattenschippersrace. Een jaar later is hij er weer om daarna nooit meer weg te gaan. Zijn schip is veel te zwaar om een kans te maken, maar meedoen is voor Rokus belangrijker dan winnen. In de loop der jaren wordt er steeds minder gezeild door de Hoop & Vrees. Het wordt steeds meer een feestschip met vele gasten die zo de race van dichtbij kunnen volgen.

Tijdens het schipperspalaver in Bar ’t Verloat zorgt Rokus steevast voor de koffie. In 2019 is hij (vooralsnog) de laatste vlootvoogd van de Mattenschippersrace. Eén van zijn grote wensen komt hierbij uit: hij mag meevaren op de Eenvoud, één van de snelle skutsjes uit Friesland.  En díe wint de race.  Rokus is zo vlootvoogd én winnaar tegelijk: dat heeft nog niemand hem voorgedaan.

In Blokzijl is Rokus ongekend populair. Iedereen kent hem en hij kent iedereen. Alle kinderen zijn dol op hem. Tijdens zijn uitvaart op 26 november is de grote kerk bomvol. Honderden mensen begeleiden hem naar zijn laatste rustplaats op de nieuwe begraafplaats in Blokzijl. Bij zijn geliefde schip is er een moment van stilte, gevolgd door een minutenlang applaus voor de man die zo triest aan zijn einde is gekomen: hij raakte te water en verdronk.

Rokus Schipper is 75 jaar geworden. Blokzijl en de Mattenschippersrace zullen deze markante figuur heel erg missen.

De meest indrukwekkende uitvaart die ik ooit heb meegemaakt. Voor één van de mooiste mensen die ik heb mogen kennen. Rust zacht Rokus.... Met heel veel dank voor de enthousiaste, respectvolle, tot de puntjes verzorgde begeleiding van Klaasje Mulder en Tim Huizeling (hij heeft deze prachtige film gemaakt) van Monuta en niet te vergeten Alko Tolner. En natuurlijk alle vrienden en familie van Rokus waarmee we dit mooie afscheid hebben georganiseerd.

Geplaatst door Johan Schoppert op Zaterdag 3 december 2022

deel dit bericht

Zoeken

Zoeken

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van alle nieuwtjes omtrent de mattenschippersrace? Schrijf je dan nu in en ontvang de nieuwsbrief in je mailbox.

Neem contact op

Heb je vragen of opmerkingen. Stuur dan een bericht naar ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *