Mattenschippersrace 2008 © Reijer Blankenspoor 7

Kapriool-reünisten winnen 12e Mattenschippersrace 2009

winnaar Mattenschippersrace 2009

Onder ideale weersomstandigheden heeft schipper Jos ten Zijthof met de Groninger dektjalk Kapriool zaterdag de Mattenschippersrace gewonnen. Hij deed dat voor de tweede keer in successie, want een bijzondere prestatie is voor een schip in de zware klasse.

Het was de laatste Mattenschippersrace voor de Kapriool, omdat het schip is verkocht en na deze zomer naar het buitenland vertrekt. Naar aanleiding hiervan was besloten om van deze race een reünie te maken, waarbij maar liefst 25 bemanningsleden aanwezig waren. Stuk voor stuk hebben ze in het verleden meegevaren in een of meer van de vele wedstrijden waaraan de Kapriool in de loop der jaren heeft meegedaan. Het resultaat was een professionele bemanning die zowel zeilend, bomend als jagend steeds het maximale rendement wist te behalen.

Alleen de Hasselter aak Dageraad van Aart te Velde maakte het de Kapriool nog geruime tijd lastig. Kort na de start had de Dageraad de leiding genomen, nadat de jaagploeg van de Kapriool te water was geraakt en hierbij kostbare tijd verspeelde. Na een spannende inhaalrace slaagde de Kapriool er net voor de brug van de Blauwe Hand in om de Dageraad voorbij te steken. Op de Kleine Belter Wijde gaven beide schepen elkaar nog niets toe, maar vanaf de Beukerssluis richting Zwartsluis nam de Kapriool afstand. Daarna kwam de overwinning niet meer in gevaar.
In de finale slaagde de Dageraad erin om het Skutsje Dankbaarheid van Johannes Hobma nog net voor te blijven. Hobma finishte dus als derde en was daarmee de snelste schipper in de lichte klasse.

De twaalfde Mattenschippersrace kende een record aantal deelnemers. Naast de grote schepen waren er maar liefst 14 zeilpunters ingeschreven en waren er vier schepen voor de vrije klasse aangemeld. Door de stevige wind zijn er zelfs twee punters omgeslagen, maar persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan.

Na afloop van de wedstrijd overhandigde vlootvoogd Hendrik Nijdam de hoofdprijs aan Jos ten Zijthof en kregen de bemanningsleden medailles omgehangen. In café-restaurant Van Ens was het erg gezellig en werd de overwinning tot in de kleine uurtjes gevierd. Er werd ook volop gedanst op de aanstekelijke muziek die door de uitstekende disc jockey werd gedraaid.
Hoofdsponsor Lens Nekeman van Interfloor in Zwartsluis had nog wat extra prijzen ter beschikking gesteld en had ook nog voor alle aanwezigheden een cadeautje meegenomen.

deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *