Foto © Skydrone Sloten

Mattenschippers stuiven over het water 2011

winnaar Mattenschippersrace 2011

Gebroken vaarbomen, verloren pikhaken, een gebroken zwaard, een ruim vol water en ander ongemak konden de deelnemers van de 14de Mattenschippersrace niet deren. Bij harde wind en een blauwe lucht stoven ze letterlijk over het water. Winnaar Johannes Hobma van de Dankbaarheid voer zaterdag al na 5 uur en 10 minuten dwars door het finishlint net buiten de Sas in Blokzijl. Er werden soms snelheden bereikt van boven de 9 knopen.
De Mattenschippersrace startte ’s ochtends al om kwart voor acht voor de schepen in de zware klasse. Hier ontspon zich een fraaie strijd tussen de Dageraad uit Hasselt (van schipperspaar Aart te Velde en Ciel de Smet) en de Karin van schipper Hugo van Aalderen. De Dageraad sleepte in deze klasse de dagprijs in de wacht.

In de lichte klasse was het vanaf het allereerste begin spannend. Op weg naar het Giethoornse Meer sloeg Johannes Hobma een – naar later bleek – beslissende slag door als eerste zijn jaagploeg op de wal te krijgen. Hij nam daardoor een voorsprong die hij uitbouwde in het vervolgtraject via de Blauwe Hand, Beukerssluis, Zwartsluis, Genemuiden, Kadoelen en Vollenhove. Meteen na de brug van Vollenhove kwam Hobma toch nog bijna in de problemen, waardoor twee andere schepen angstig dichtbij kwamen. Dit waren de Nooitgedacht van Rutger van Slobbe en de Eenvoud van Ruerdtsje Halbertsma. Precies op tijd kreeg de Dankbaarheid weer de goede koers met gunstige wind om onbedreigd de finish in Blokzijl te passeren.

Tussen de grote schepen door voer een groep zeilpunters zijn eigen Mattenschippersrace met een enigszins aangepast parcours via de Vaartsloot en de Arembergergracht. De winnaar van deze klasse werd Wouter Kolk met de GH14. Cor van den Hoorn met de Bison en Jurgen Huizinga met de KB 1 werden respectievelijk tweede en derde.

’s Avonds in Café restaurant Van Ens overhandigde vlootvoogd Ludwig Lassche de felbegeerde wisseltrofee aan overall winnaar Johannes Hobma. Deze prijs is een kleine stevige vaarboom waarop alle namen van de winnaars tot nu toe prijken. Die van Hobma stond er al op: hij won eerder in 2000.

De Mattenschippersrace 2011 werd weer mede mogelijk gemaakt door Interfloor uit Zwartsluis. Directeur Lens Nekeman stamt zelf uit een echt mattenschippersgeslacht en wil graag de herinnering aan de mattenschippers uit de 18de en 19de eeuw levend houden. Deze mensen hadden een zwaar leven, maar anno nu zijn er heel wat nazaten succesvol in het bedrijfsleven van vandaag.
De volledige uitslag is als volgt:

deel dit bericht

Zoeken

Zoek

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van alle nieuwtjes omtrent de mattenschippersrace? Schrijf je dan nu in en ontvang de nieuwsbrief in je mailbox.

Neem contact op

Heb je vragen of opmerkingen. Stuur dan een bericht naar ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *