Mattenschippersrace 2019 ©De Eenvoud 14
Foto © Skydrone Sloten

Mattenschippersrace 2019 door de ogen van winnaar de Eenvoud

Skûtsje De Eenvoud wint Mattenschippersrace in Blokzijl

Zaterdagochtend, De Eenvoud start na loting als tweede in de grote klasse, twee uur na de zware klasse en een kwartier na de lichte klasse. Jelte Hoen doet verslag.

Vlak voor de start liggen we klaar. Iedereen is er klaar voor. Er wordt nog een spanningsplasje gedaan en dan om 10 uur klinkt het startschot. Onze voorganger ligt voor ons en komt rustig op gang. De bemanning trekt De Eenvoud op gang en de zeilen gaan omhoog, we varen bijna tegen de achterkant van het schip voor ons aan. Na een beetje inhouden weten we een gaatje te vinden en komen we boven het schip. Het duurt even, maar dan zijn we het eerste schip voorbij.

Met de twee ifks-schepen op onze hielen, zeilen we door richting het Giethoornse meer. Bij het opvaren van de Jonen halen we de eerste schepen van de lichte klasse in. Enkele schepen zijn al aan het bomen, wij kunnen nog een stuk hoog aan de wind doorzeilen. Als het uiteindelijk ook voor ons niet meer bezeild is, laten we de zeilen zakken. Bomend weten we de afstand te bewaren en via de Walegracht zeilen we richting Beulakker. We hebben een stevige wind en zitten de laatste twee schepen van de lichte klasse op de hielen. We bruisen met zijn drieën over het meer en weten ze uiteindelijk voorbij te lopen.

Spannend of de brug bij Blauwe Hand op tijd zal draaien. We moeten toch het zeil laten zakken in afwachting van de opening, waardoor onze concurrenten van de ifks-klasse weer aansluiting vinden. Hoog aan de wind weten we de sluis bij Baarlo te bereiken. Hier krijgen we de eerste schepen van de zware klasse in zicht.

We kunnen niet meer zeilen, het is stik in de wind, dus moeten we jagen tot Zwartsluis. Daar moeten we een mat ophalen. Na Zwartsluis hebben we een pittige wind en kruisen we over het Zwarte Water. We hebben inmiddels op één na al onze concurrenten ingehaald. Alleen het schip de Dageraad, waar we vorig jaar op 10 minuten van verloren, ligt nog voor ons en is nog niet in zicht.

Bij de Kadoelenbrug zien we eindelijk in de verte de zeilen. Helaas moeten we na de Kadoelenbrug het zeil weer laten zakken, want we kunnen de hoogte niet houden. Dan maar weer jagen. We zetten de jaagploeg op de kant. Na het Kadoelermeer komt de jaagploeg weer aan boord en kunnen we weer zeilen; ruime wind terug naar Blokzijl. We zijn de Dageraad zo dicht genaderd, dat we in dezelfde brugopening door de brug van Vollenhove komen. Vlak na de brug halen we de Dageraad in; wij liggen volgens onze telling op een eerste plek. Nu mooi ruime wind naar Blokzijl.

We komen op Blokzijl af en zien dat de wedstrijdleiding een lint spant, in tegenstelling tot vorig jaar, klopte onze telling. Wij zeilen onder luid gejuich door het lint in het sluisje van Blokzijl. Wij hebben de Mattenschippersrace 2019 gewonnen! Zodra we liggen, wordt de boom met Nederlandse vlag gehesen en gaan de barbecues aan. Juist als de barbecues aan staan komt er een dikke hagelbui over, maar de echte barbecueliefhebbers blijven natuurlijk bij het vlees. Om 21.00 uur is de prijsuitreiking en schipper Remy de Boer neemt samen met de bemanning de eerste prijs in ontvangst.

deel dit bericht

Zoeken

Zoeken

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van alle nieuwtjes omtrent de mattenschippersrace? Schrijf je dan nu in en ontvang de nieuwsbrief in je mailbox.

Neem contact op

Heb je vragen of opmerkingen. Stuur dan een bericht naar ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *