De Dageraad

Mattenschippersrace: Spektakel en spanning op het water

BLOKZIJL – Zaterdagmorgen 30 april om precies kwart voor acht ’s morgens klonk het startschot in Blokzijl voor de twintigste Mattenschippersrace.

Het is een zeilwedstrijd voor de nog traditioneel zeilende vrachtschepen, zoals aken, tjalken en skûtsjes. Er wordt gevaren in een zware klasse en een lichtere klasse. Elk jaar wordt deze race op de laatste zaterdag in april georganiseerd. Vanuit Blokzijl moeten de deelnemers een ’rondje Zwartsluis’ afleggen. De race voerde dit jaar vanuit Blokzijl via Vollenhove, het Zwarte Water, Zwartsluis, Beukers, de Blauwe Hand, de Beulaker Wijde, Jonen en het Gieterse Meer terug naar Blokzijl. De scheepsmotor mag niet gebruikt worden. Dit betekent, dat er gezeild, geboomd en gejaagd moet worden door het prachtige natuurgebied van de Kop van Overijssel.

In Zwartsluis moest aangemeerd worden aan de Handelskade om bij de Blizzard een Interfloor mat aan boord te ‘laden’. Deze opdracht heeft te maken met de oorsprong van de race: het vervaardigen van matten. Meerdere schepen kwamen tegelijk aan bij de Sluziger Handelskade en bij het keren zorgde dit soms even voor chaotische taferelen. Daar was duidelijk te zien hoe fanatiek er werd gestreden. De prestigieuze wedstrijd zorgde voor spanning en spektakel.

De Dageraad uit Hasselt en De Vijf Gebroeders uit Genemuiden behoorden tot de ruim twintig deelnemers die meededen voor de prijzen. Bij de ronding in Zwartsluis lag de Dageraad van Ciel de Smet op de eerste plaats. De Hasselter aak werd op de finish in Blokzijl voor het tweede achtereenvolgende jaar winnaar. Op het Giethoornse Meer moest De Vijf Gebroeders met de wind pal op de kop de strijd opgeven. In de lichte klasse won net als vorig jaar het Skûtsje Verwisseling met schipper Bas Krom.

deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *