Route

Op zaterdag 26 april 2025 staat de 26ste Mattenschippersrace gepland.

Belangrijkste onderwerp is steevast de vaarrichting: gaan we door de kop van Overijssel ‘met de klok mee’ of juist de andere kant op? Het antwoord op die vraag ligt verscholen in de windrichting. Bepalend is of er gezeild kan worden op het Zwarte Water, ter hoogte van het Vogeleiland. Op dat traject kan er namelijk niet geboomd of gejaagd worden. Die beide technieken zijn noodzakelijk en dus belangrijk, want omdat de route een ‘rondje’ is (van ca. 35 kilometer) heb je altijd wel ergens de wind tegen. De motor gebruiken levert strafpunten op, dus dat wordt zoveel mogelijk voorkomen.

Mattenschippersrace 2023 Blokzijl - Zwartsluis - Blokzijl
Klik op de foto voor een grotere weergave

de Route

‘Met de klok mee’ starten de deelnemers ten oosten van de Blokzijler sluis, richting het Giethoornse Meer.

Dat doen ze in drie groepen: eerst de zware klasse, dan de lichte klassen en vervolgens de IFKS-skûtsjes. De tijdverschillen zijn in de loop der jaren bepaald, zodat uit elke klasse een potentiële winnaar kan voortkomen. Want één ding staat vast: wie het eerst door het finishlint  vaart, heeft gewonnen.

Voor zover bekend is de Mattenschippersrace de enige zeilwedstrijd ter wereld met een heus finishlint.

© Foto: Skydrone Sloten
© Foto: Skydrone Sloten

Voordat die finish in zicht is, zijn de deelnemers de Beulaker Wijde overgestoken, om via de Blauwe Handbrug en de Beukerssluis naar Zwartsluis te varen. Daar moeten ze aan de Handelskade een mat ophalen: die staat symbool voor de mattenschippers, die de tweede helft van de 19de eeuw in de haven van Blokzijl lagen.

De Noordoostpolder was er toen nog niet, dus voeren de mattenschippers in het voorjaar zo de Zuiderzee op om daar dorpen en steden te bezoeken waar ze hun matten konden verkopen.

Eén van die schippers was een voorvader van Lens Nekeman, die met zijn bedrijf Interfloor al bijna vanaf het begin de wedstrijd sponsort.

Vanuit Zwartsluis gaat de route via Genemuiden en de Kadoelerbrug via Vollenhove terug naar Blokzijl. Na afloop van de wedstrijd is het altijd een gezellige drukte in de haven, waar steeds meer deelnemers moegestreden worden binnengehaald met scheepsgetoeter. ’s Avonds is de prijsuitreiking in Café-restaurant Van Ens. Op een groot scherm zijn diezelfde dag nog geschoten videobeelden van de wedstrijd te zien, inclusief de finish van de winnaar. Het winnende team ontvangt medailles én de wisseltrofee: een stevige vaarboom van ruim 2 meter.

Recordhouder is tot nu toe Bas Krom met de Verwisseling. Hij won de race een aantal jaren achter elkaar.

© Foto: Ben Diender

Programma

Schipperspalaver 2025

Vrijdag 25 april 2025

Aanvang schipperspalaver 20:00 uur

Aanvang bepalen startvolgorde 21:00 uur

Mattenschippersrace 2025

Zaterdag 26 april 2025

Aanvang race zware klasse tussen 07:30 en 08:00 uur

Aanvang race lichte klasse 7 kwartier na de zware klasse.

Aanvang prijsuitreiking 21:00 uur; Locatie volgt.

Schipperspalaver 2023

Vrijdag 28 april 2023

Aanvang schipperspalaver 20:00 uur

Aanvang bepalen startvolgorde 21:00 uur

Mattenschippersrace 2023

Zaterdag 29 april 2023

Aanvang race zware klasse tussen 07:30 en 08:00 uur

Aanvang race lichte klasse 7 kwartier na de zware klasse.

Aanvang prijsuitreiking 21:00 uur; Locatie volgt.

deel deze route