Skutsje De Eenvoud prolongeert titel Mattenschippersrace 2023
Foto © Skydrone Sloten

Skûtsje De Eenvoud prolongeert titel Mattenschippersrace 2023

De Eenvoud wint voor de 3e keer in successie

De omstandigheden waren prachtig. Windkracht 3 vanuit noorden en een stralende zon. De schepen hadden in het begin van de race ruime wind, dus op redelijk gemak ging het veld richting Vollenhove. De startvolgorde bleef lange tijd de rangschikking tijdens de race. De Vijf Gebroeders uit Genemuiden, die in de zware klasse startten, gingen zaterdag lang aan de leiding en wisten de leiding tot het opvaren van de Belterwiede te behouden. Daar werden ze ingehaald door De Eenvoud uit de snelle IFKS klasse. Waar de schipper van De Vijf Gebroeders, Henri Kolk, opdracht gaf om de zeilen te hijsen, bleef de schipper van de Eenvoud, Remy de Boer, rustig en boomde de vaargeul nog een tijd door. De Vijf Gebroeders kregen niet de gewenste wind in de zeilen en werden gedwongen weer overstag te gaan en alsnog te gaan bomen. Dit kostte veel tijd waardoor ze ver achterop kwamen in het deelnemersveld.

De Eenvoud voer als eerste de Beulaker op en werd op de hielen gezeten door De Westenwind (IFKS) maar ondanks dat ze op het Giethoornse meer snel dichterbij kwamen hebben ze de leidende positie van De Eenvoud niet in gevaar kunnen brengen.

De Eenvoud prolongeerde om 16.30 uur de titel en voer feestvierend de haven van Blokzijl binnen waar ze onder luid getoeter van schepen en een afsluitend kanonschot een dikke streep zette onder een prachtige wedstrijd.

De 6 zeilpunters streden tussen de rest van de wedstrijd hun eigen race. De punters varen bijna dezelfde route als de grote schepen en Hans Schiphorst won met zijn boot zonder naam. Hij nam de marmeren wisseltrofee, die bij de titel hoort, met enthousiasme in ontvangst.

De rest van het deelnemersveld voer druppelsgewijs de haven binnen en werden getrakteerd op een prachtig optreden van de Delftse Studenten Big Band, die een traingingsweekend in de buurt hadden en spontaan aanboden om tijdens de finish van de Mattenschippersrace aan de haven een spetterend optreden te verzorgen.

De prijsuitreiking in Café van Ens werd gedaan door Lens Nekeman, sponsor van het eerste uur, die beloofde de komende 25 jaar de Mattenschippersrace te willen blijven sponsoren met zijn bedrijf Interfloor uit Zwartsluis. Voor het nieuwe bestuur een geruststellend idee, want een geweldig sportevenement als de Mattenschippersrace kan alleen doorgaan door de inzet van vrijwilligers, deelnemers en een enthousiaste sponsor.

 

 

deel dit bericht

Zoeken

Zoeken

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van alle nieuwtjes omtrent de mattenschippersrace? Schrijf je dan nu in en ontvang de nieuwsbrief in je mailbox.

Neem contact op

Heb je vragen of opmerkingen. Stuur dan een bericht naar ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *