Mattenschippersrace 2012 © Rene Pors 25

Uitbundig feest na zware Mattenschippersrace 2012

winnaar Mattenschippersrace 2012

Bernard van Hemert heeft met zijn schip Vriendschap de 15de Mattenschippersrace gewonnen. Na een zware dag vierde de bemanning van het winnende schip uitbundig feest bij café-restaurant Van Ens. Er waren genoeg deelnemers en inwoners van Blokzijl die zin hadden om dat feestje mee te vieren. Het werd tot laat erg gezellig bij de muziek van oude vinylplaatjes.

Een drijfnatte start, een stijve bries en een enerverende finish kenmerkten de 15de Mattenschippersrace. Toen de zware klasse om half negen ’s ochtends van start ging, plensde het van de regen. Dat duurde tot een uur of elf, daarna klaarde de lucht op. Het waaide al meteen flink en in de loop van de dag zou de noordoosten wind zelfs aanwakkeren tot een dikke windkracht 5.

Na de start moest er gejaagd of geboomd worden tot het Giethoornse Meer. Vanaf dat punt konden de deelnemers de zeilen hijsen en ging het in recordtempo via de Beulaker Wijde en Beukerssluis naar Zwartsluis. Daar kon op de passantensteiger van de jachthaven een mat worden opgepikt, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor Interfloor.

Met vol zeil stoven de deelnemers vervolgens via Kadoelen naar De Voorst. Nog nooit eerder was een zwaar schip zo snel als de Najade van schipper Hans Vlasbloem, die de hele afstand van Blokzijl tot de Kadoeler brug binnen vier uur aflegde. Dat gebeurde onder het goedkeurend oog van vlootvoogd Hessel Hoekstra, die nabij Genemuiden snelheden van dik boven de 8 knopen registreerde.

Bij De Voorst onstond echter een belangrijk breekpunt. Vanaf die plek konden de grotere schepen niet meer zeilen en werden ze langzaam maar zeker ingelopen door de voorhoede van de lichte klasse. De Vriendschap deed dat als eerste en bleef jagend de concurrenten Dankbaarheid van Johannes Hobma – de winnaar van 2011 – en de Nooitgedacht van Rutger van Slobbe voor.

Alle deelnemers werden bij aankomst in de haven van Blokzijl begroet met scheepstoeters en applaus van het toegestroomde publiek en eerder gefinishte deelnemers. Vlootvoogd Hoekstra kon ’s avonds de verdiende winnaar Bernard van Hemert de begeerde wisselprijs overhandigen: een uit de kluiten gewassen vaarboom van zo’n twee meter. Op die vaarboom staan alle namen gegraveerd van de winnaars en de vlootvoogden sinds de eerste race in 1996 werd gehouden.

deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *