Verwisseling wint opnieuw de Mattenschippersrace 2014

winnaar Mattenschippersrace 2014

Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft schipper Bas Krom met zijn schip Verwisseling de Mattenschippersrace gewonnen. In exact 6 uur en drie kwartier volbracht hij met zijn zeer goed op elkaar ingespeelde team het rondje door de Kop van Overijssel.

De 17de Mattenschippersrace telde een sterk deelnemersveld met zes schepen in de zware en veertien schepen in de lichte klasse. Daaronder diverse IFKS-skûtsjes, die zeilend met grote lappen zeil relatief hoge snelheden kunnen halen. Bij deze authentieke race gaat het echter maar voor een deel om het zeilen; flinke delen van het traject moeten bomend (het schip voortbewegen met lange vaarbomen) of jagend (met een jaagploeg die vanaf de wal het schip voorttrekt) worden afgelegd. Elk jaar weer blijkt daarbij dat degenen die het beste kunnen ‘schipperen’ en weinig of geen fouten maken uiteindelijk de grootste kanshebbers op de overwinning zijn. Zondag gold dat zeker voor winnaar Bas Krom. Maar ook de nummers 2 (Hugo van Aalderen met de Karin) en 3 (Johannes Hobma met de Dankbaarheid) bewezen hoe goed zij dit vak beheersen. De zware klasse startte ’s ochtends al om 7.45 uur vanuit de havenkolk van Blokzijl. Met de wind (overwegend kracht 3) in de rug zetten de schepen koers richting Vollenhove en vandaar via Kadoelen en Genemuiden naar Zwartsluis. Een uur en drie kwartier later schoot kanonnier Hendrik Nijdam de lichte klasse af, waarmee zij aan een lange inhaalrace konden beginnen. Lange tijd wisten twee schepen van de zware klasse de lichte klasse voor te blijven, maar uiteindelijk nam de Verwisseling vlak bij de Blauwe Hand de eerste plaats over. Vanaf dat moment kwam hun overwinning niet meer in gevaar. Om de tweede plaats werd het nog wel spannend; de Karin en de Catharina Anna van Jan Vriesinga zaten elkaar voortdurend op de hielen. Op het Giethoornse Meer passeerde de zeilende Karin uiteindelijk de bomende Catharina Anna, die op het laatst ook nog de Dankbaarheid moest laten voorgaan.

Ter hoogte van camping De Diepen in Blokzijl passeerde de Verwisseling om 16.15 uur het finishlint dat over het Noorderdiep was gespannen. De Mattenschippersrace is – voor zover bekend – de enige zeilwedstrijd ter wereld waarbij de winnaar door een finishlint vaart. Ook daardoor is het een unieke wedstrijd in zijn soort. Vlootvoogden Robbie en Freddie Aalbersberg overhandigden in café-restaurant Van Ens de wisselprijs – een stevige, twee meter lange vaarboom met daarop de namen van alle winnaars en vlootvoogden – aan winnaar Bas Krom. Hoofdsponsor Lens Nekeman van Interfloor in Zwartsluis hing vervolgens het hele team de medailles om.

deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *