Mattenschippersrace 2009 © Vlootvoogd Hendrik Nijdam 1

Vlootvoogd Hendrik Nijdam 2009

Dankwoord van de Vlootvoogd

EREBAANTJE

Zeer vereerd was ik toen door de organisatie van de Matten schippersrace werd gevraagd om Vlootvoogd 2009 te zijn, al wist ik niet wat het precies inhield maar heb ik er graag in toegestemd.

Het is een erebaantje werd mij verteld. Je vaart mee met een boot die je zelf uitkiest en krijgt een lunchpakket mee. Dit is precies wat bij me past dacht ik. Op Vrijdagavond tijdens het palaver kreeg ik de vaarboom van dokter Jan overgedragen. Ook moest de keuze van het schip gemaakt worden, daar ik geen voorkeur had maar toch wel wat comfort verlangde, hebben we stootjes getrokken tussen de grote schepen, het kortste stootje werd getrokken door een vertegenwoordiger van de “Karin” van schipper Hugo uit Amsterdam. Dus dat betekend extra ballast aan boord (persoon 100 kg plus lunchpakket 30 kg waarvan ik vind dat de organisatie hier tijdpunten voor moet aftrekken. Dan had dat ons in de rangorde misschien wat plaatsen gescheeld.)

Voor schipper Hugo heb ik veel waardering gekregen die dag, de “Karin” is een behoorlijk zwaar schip en bijna de hele dag tegen de wind varen dat betekend, jagen, bomen, een klein stukje zeilen, jagen, bomen, dan weer jagen en bomen, jagen , bomen, dan weer dwars in de vaart omdat de kop door de wind werd weggedrukt. Dit alles begon ´s morgens om 07.30 uur en dit eindigde ´s avonds om 17.45 uur in die tussentijd heb ik meerdere malen gedacht er zit toch een motor in deze boot, maar die kreeg ik niet te horen werd mij verteld.

We kwamen zeer vermoeid aan in de haven van Blokzijl, even wat eten en dan naar de prijsuitreiking.

Een paar dagen later realiseerde ik mij pas echt wat een heerlijke dag ik heb gehad waar ik nog heel vaak aan terug denk. oa. dat we dwars in de vaart lagen voorbij Beukers en er een groot binnen schip aan kwam en Hugo het akker liet zakken om recht in de vaart te komen zodat dat grote schip ruimte had om erlangs te gaan

dat schipper Hugo bij averij op het Zwarte Water op zijn laarsjes het want in liep met de zeilen vol op.

En dat er die dag geen onvertogen woord is gevallen aan boord, een hele leuke sfeer dus de hele dag ondanks het vele en zware werk dat verzet moest worden.

Voor deze onvergetelijke dag wil ik dan ook de organisatie heel hartelijk danken, ook voor de overheerlijke dingen in de mand. De mand die wat rommelig retour is gegaan mijn excuus daarvoor het was heel goed verzorgd.

Met een dankbare groet, Hendik Nijdam

deel dit bericht

Zoeken

Zoeken

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van alle nieuwtjes omtrent de mattenschippersrace? Schrijf je dan nu in en ontvang de nieuwsbrief in je mailbox.

Neem contact op

Heb je vragen of opmerkingen. Stuur dan een bericht naar ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *