Mattenschippersrace 2012 © Vlootvoogd Hessel Hoekstra 4

Vlootvoogd Hessel Hoekstra 2012

Blockziel, 28 april 2012

Mijn bijzondere dank gaat uit naar de organisatie van dit mooie evenement, de heren:

  • Rijer
  • René
  • Jasper

en natuurlijk de bemanning van de mooie klipper Najade, te weten:

  • Schipper Hans Vlasbloem
  • en zijn bemanning: Erwin, Silke, Marike, Wessel, Klaas, Marius, Gijsje, Dirk en Sander

nogmaals dank voor deze mooie dag.

Vrijdagavond, 27 april kreeg ik van de vorige vlootvoogd Ludwig Lassche de vaarboom, met daarin alle winnaars en vlootvoogden op koperen plaatjes overhandigd. Ik mocht een schip uitkiezen, waar ik de race op zou meemaken. Ik had alle schepen al goed bekeken en mijn keus stond al vast. Het werd de klipper “Najade”.

Zaterdag, 28 april; Na een kort nachtje stond ik ´s morgens om 07:30 uur in de stromende regen bij de Sluis te wachten op het schip. Bij het aan boord gaan kreeg ik van Rijer Blankenspoor 2 koelboxen met eten en drinken mee voor die dag. We hebben genoten van al dit lekkers (bedankt Kea).

Na het startschot om 08:00 uur door kanonnier Hendrik Nijdam gelijk bomen tot aan de over van de Camping. Daar werd er door 5 mensen gejaagd tot aan de Roomsloot. Ik werd al gauw aan het roer gezet door onze schipper. Tegenover de Roomsloot zat al een voorganger aan lage wal vast, wij liepen ook vast. Na een scheepsraad werden de zeilen gehesen, we kwamen los en konden scherp aan de wind verder zeilen. Op het hoekje van het Giethoornse Meer zat ook een concurrent vast aan lager wal.

Snel zeilen en verschillende schepen inhalen bereikten we als 2e de brug van de Blauwe Hand. Op de Beulakerwijde haalden we de laatste in en gingen als 1e de sluis in.

Als 1e grote een mat geladen in Zwartsluis gingen we met 8,5 knoop richting Kadoelen en passeerden we ook de laatste 2 kleintjes voor ons. Bij Kadoelen een 1/2 uur liggen wachten en door gezeild tot bijna bij Vollenhove.

Daarna werd het heel zwaar (te zwaar). T.h.v. het gemaal motor gestart en naar Blokzijl. Daar een heel mooi welkom. En nadat alles opgeruimd was even lekker doorgezakt met de bemanning.

 

Hessel Hoekstra
Vlootvoogd 2012

deel dit bericht

Zoeken

Zoek

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van alle nieuwtjes omtrent de mattenschippersrace? Schrijf je dan nu in en ontvang de nieuwsbrief in je mailbox.

Neem contact op

Heb je vragen of opmerkingen. Stuur dan een bericht naar ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *