PHOTO 2024 04 28 13 00 15

Westenwind triomfeert in de 25e editie

Op afgelopen zaterdag vond met veel spektakel de 25e editie van de Mattenschippersrace plaats. Een indrukwekkend gezelschap van 12 klassieke schepen en 7 zeilpunters stond aan de start voor deze gedenkwaardige jubileumeditie. De avond voorafgaand aan de race werden de schippers tijdens het palaver in café Van Ens voorzien van de laatste instructies over de te bevaren route, waarbij de voorspelde windrichting een cruciale rol speelde.

Het startschot weerklonk stipt om 8.00 uur op de kade van Blokzijl, waarbij de zware klasse als eerste van start ging, gevolgd door de zeilpunters, de lichte klasse en ten slotte de snelle skûtsjes van de IFKS-klasse om 10.15 uur. De verschillende starttijden, gebaseerd op de snelheid van elk type schip, zorgden voor een boeiende race, waarbij uiteindelijk slechts één algehele winnaar uit de bus zou komen.

Voor de snelle skûtsjes van de IFKS-klasse betekende dit een ware inhaalrace, gezien hun start 2,5 uur na de zware klasse plaatsvond. De omstandigheden bij de start waren uitdagend, met een stevige windkracht 3 uit het zuiden. Terwijl sommige deelnemers kozen voor het bomen, probeerden anderen juist zeilend de vaargeul te doorkruisen. Gedurende de race bleef de startvolgorde lange tijd grotendeels gehandhaafd, waarbij De Trouwe Hulp aanvankelijk in de zware klasse de leiding nam en deze vasthield tot aan de Beukersluis.

Echter, het was De Westenwind uit de snelle IFKS-klasse die uiteindelijk de leiding overnam en als eerste het Meppelerdiep opvoer. Ondanks de pogingen van De Eenvoud uit dezelfde klasse om hen in te halen op het Zwarte Water, slaagde De Westenwind erin om hun voorsprong met succes te behouden. Met feestelijk vertoon finishte De Westenwind om 16.30 uur en voer ze triomfantelijk de haven van Blokzijl binnen, waar ze met luid getoeter van andere schepen hun overwinning vierden.

Tegelijkertijd streden 6 zeilpunters hun eigen wedstrijd, met Hans Schiphorst als winnaar met zijn boot zonder naam. Hij ontving met trots de marmeren wisseltrofee die bij deze titel hoort. In de loop van de middag liet de wind het echter afweten, waardoor enkele schepen genoodzaakt waren om op motorvermogen verder te varen om tijdig de haven van Blokzijl te bereiken. Ze arriveerden druppelsgewijs in de haven, waar ze werden verwelkomd met een heerlijk optreden van de Flatt Mountain Bluegrass Band.

De prijsuitreiking vond plaats in Café van Ens, waar sponsor Lens Nekeman van Interfloor uit Zwartsluis de continuïteit van het evenement verzekerde door zijn belofte om de Mattenschippersrace ook de komende 25 jaar te blijven steunen. Dit nieuws bracht een geruststellende glimlach op de gezichten van het nieuwe bestuur, dat beseft dat een evenement van deze omvang alleen kan voortbestaan dankzij de inzet van vrijwilligers, deelnemers en een enthousiaste sponsor.

Een fotoverslag van Erik de Graaf, klik hier

deel dit bericht

Zoeken

Zoeken

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van alle nieuwtjes omtrent de mattenschippersrace? Schrijf je dan nu in en ontvang de nieuwsbrief in je mailbox.

Neem contact op

Heb je vragen of opmerkingen. Stuur dan een bericht naar ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *