‘Zware’ Dageraad uit Hasselt wint 18de Mattenschippersrace 2015

winnaar Mattenschippersrace 2015

Het bijna onvoorstelbare gebeurde zaterdag in de 18de Mattenschippersrace: drie schepen uit de zware klasse finishten bij de eerste vier. En de winnaar was ook ‘zwaar’: de Hasselter aak Dageraad met schippers Aart te Velde en Ciel de Smet voer met meer dan een half uur voorsprong het finishlint doormidden. In de vroegste finishtijd ooit: 14.25 uur.

De Mattenschipprsrace is een zeilwedstrijd voor traditionele zeilende vrachtschepen en voert de deelnemers vanuit Blokzijl door de kop van Overijssel. Dit jaar ging de route tegen de klok in: via Vollenhove, Kadoelen en Genemuiden naar Zwartsluis. En vandaar terug via Beukerssluis, Blauwe Hand, Beulakerwiede, Jonen en het Giethoornse Meer.

De mooie haven van Blokzijl was zaterdagochtend al vroeg volop in bedrijf. Zeven van de twintig grote schepen moesten al om 7.45 uur van start. Kanonnier Jan Aarnink schoot het zevental af vanaf de Sas, waar de Dageraad als eerste mocht vertrekken. Omdat de start van de nummer 2 niet helemaal naar wens verliep, kon de Dageraad hier al meteen een voorsprong nemen. Schipper Aart te Velde na afloop: “Na onze start hebben we eigenlijk niemand meer dichtbij gezien. En toen we op het Giethoornse Meer omkeken, zagen we nog steeds geen masten achter ons.”

De Dageraad ging dus onbedreigd op de overwinning af. Maar ook zij hebben er hard voor moeten werken. Vanuit Blokzijl moesten de schepen vrijwel het hele stuk tot Kadoelen – en dat is ca. 10 kilometer – jagend en bomend vooruit. De wind uit zuidwest was te ongunstig om te kunnen zeilen. Maar vanaf Kadoelen was het leed ook geleden. Met een dikke windkracht 4 stoven de schepen over het Zwarte Water richting Zwartsluis. En ook daarna kon er volop gezeild worden tot aan het Noorderdiep toe.

Dat laatste stukje naar Blokzijl werd daardoor het toneel van een heftige strijd tussen allerlei deelnemers, die allemaal hun eigen wedstrijdje varen. Net voor de finish bij watersportcamping Tussen de Diepen werden nog allerlei tactische manoeuvres uitgevoerd en lukte het een paar schepen nog net een plaatsje winst te boeken. Een unicum in de Mattenschippersrace: voor het eerst kwamen bijna alle schepen jagend over de finish. Slechts één kwam zeilend voorbij: de Freya van Jos ten Zijthof.

Stadsomroeper Fred Martens was dit jaar de vlootvoogd. Hij overhandige in café-restaurant Van Ens de eerste prijs – een stevige korte vaarboom met daarop de namen van alle winnaars en vlootvoogden – aan Aart te Velde en Ciel de Smet. De hele bemanning kreeg bovendien een medaille omgehangen. Daarna was het nog lang gezellig aan de haven van Blokzijl.

Volgend jaar ligt op 30 april 2016 de haven van Blokzijl weer vol met prachtige traditionele zeilschepen die herinneren aan de Blokzieliger mattenschippers van weleer.

deel dit bericht

Zoeken

Zoek

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van alle nieuwtjes omtrent de mattenschippersrace? Schrijf je dan nu in en ontvang de nieuwsbrief in je mailbox.

Neem contact op

Heb je vragen of opmerkingen. Stuur dan een bericht naar ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *