Foto © © Erik Eenkhoorn (Genemuiden Actueel)

‘Zware’ Dageraad wint 21e Mattenschippersrace 2018

winnaar Mattenschippersrace 2018

De 21e Mattenschippers blijkt achteraf al vrij vroeg op de dag te zijn beslist. Op het stuk tussen Jonen en de Walengracht besloot de schipper van de Dageraad een jaagploeg op de stuurboordoever uit te zetten. De latere nummer 2, het skûtsje Eenvoud, deed dat niet en verloor kostbare tijd. Mede door deze tactische keuze kon de Dageraad om 15.30 uur door het finishlint varen dat bij de haveningang van Blokzijl (de Sas) was gespannen.

Deze Mattenschippersrace werd gekenmerkt door een flinke portie wind: een groot deel van de dag stond er een dikke windkracht 4 met uitschieters naar 5. Zowel op de Beulakerwijde als op het Zwarte Water tussen Genemuiden en Kadoelen konden de meeste deelnemers gebruik maken van optimale zeilomstandigheden en lag de snelheid hoog.

’s Ochtends om 8 uur was de zware klasse als eerste weggeschoten voor de start richting Giethoornse Meer. Daar zijn met drones prachtige beelden van gemaakt, die zijn te zien op de facebookpagina van de Mattenschippersrace. Een uur later viel het startschot van kanonnier Hendrik Nijdam voor de punters. En nog drie kwartier later startte de lichte klasse, die op hun beurt een voorsprong van een half uur kregen op vier IFKS-skûtsjes die aan een lange inhaalrace moesten beginnen.

Het werd een prachtige dag waarop – in tegenstelling tot vorig jaar – heel veel gezeild kon worden. Na het oppikken van de mat in Zwartsluis was het tot Genemuiden nog even lastig, maar vanaf dat moment kon iedereen zeilend naar Blokzijl terug. Enkele laatkomers hadden de pech dat eind van de middag de wind veel minder werd, waardoor zij pas laat in de oude Zuiderzeehaven aankwamen.
De strijd om de tweede plaats was spannend: vlak voor de finish werd de Dankbaarheid van Johannes Hobma nog ingelopen door de Eenvoud van Remy de Boer. Op de vierde en vijfde plaats eindigden twee schepen uit de zware klasse: de Karin van Hugo van Aalderen en de Catharina Anna van Jan Vriesinga.

In Café-restaurant Van Ens overhandigden het vlootvoogdechtpaar Alie en Tinus Galema de wisselprijs (een stevige vaarboom van 2 meter) aan schipperspaar Aart en Ciel te Velde van de Dageraad uit Hasselt. De bemanning werd voor een dag hard werken beloond met een medaille. Het was de tweede keer dat de Dageraad de Mattenschippersrace won en de vierde keer dat het om een schip uit de zware klasse ging. Dat bewijst dat er zaterdag een grote prestatie is geleverd.

deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *